Sju kilometer fartlek

Mitt bästa tips till er just nu; fartlek!
I alla fall om ni är som jag, som lätt faller in i ett lite för behagligt tempo när ni springer era rundor. Att istället springa rundan på ett annorlunda vis är utvecklande och lite chockande för kroppen.

Igår kväll var det dags för min vanliga sjukilometersrunda. Opepp efter en varm dag med jobbig storhandling inför midsommar (det är SÅ jobbigt att storhandla själv, i alla fall när man står i kassan och råkar vända upp och ner på en liter jordgubbar också…). Jag var inte alls särskilt sugen på löpning alltså. Men sagt är sagt och jag hade bara fokus på känslan efteråt och att ta mig ut. -”Gå om du vill då, men UT ska du” tänkte jag.

Istället för att hålla ett jämt tempo hela rundan så körde jag naturlig fartlek. Inga regler eller så, utan bara varierat tempo. Småjogga, gå raskt, sprinta, löpa i högre tempo än vanligt osv. Det var riktigt roligt och när jag väl tryckte på och kom upp i högre hastighet kände jag av tydligare hur jag kunde hålla tekniken. Jag fick riktigt bra kontakt med baksidan, motorn, och efteråt var jag helt slut i benen och bålen. Kroppen kändes sådär genomarbetad och glad.

För en vanlig motionär, som vi allra flesta faktiskt är, så är det här med naturlig fartlek väldigt effektivt. Att trampa på, höja tempot och framför allt variera tempot borde vi göra oftare!

20140619-072219-26539534.jpg – Två trötta löparben efter passet!

Annonser

4 reaktioner till “Sju kilometer fartlek

  1. Så kuul! Jag hade en tanke om att den här lediga sommaren skulle bli en träningssommar, men så blev jag megaförkyld precis i början =C. Är frisk nu, men fortfarande lite snorig och smålustig. Går ju aldrig över!! När kan man börja smygträna tror du? Vad finns det för ”regler” när det kommer till sånt här? Mvh. RastLös.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.