Viktsnack och sånt

Yeaj! Vilket väder vi har va!

Jag är helt förälskad i denna sommarvärme som nu hållit i sig i tre dagar. Jag har sprungit i shorts och tisha och bara njutit. Eller ja, igår sprang jag en runda som gick rätt tungt då pulsen inte ville pumpa på som den brukar (var alltså inte helt återhämtad från helgens pass) men i övrigt kändes det magisk.

Och på tal om tungt. Jag har funderat ett tag nu på en sak, som jag från början inte ville skriva om här. För jag upplever det som ett känsligt ämne, och ibland kan jag känna att jag inte har rätten att tycka att jag, med en ej överviktig kropp, ska bry mig om sånt här. Men sen tänkte jag att det faktiskt är viktigt att få prata om sånt här – på ett odramatiskt vis. Det handlar alltså om vikt.

Ni som känner mig vet att jag inte är någon hetsig typ som är besatt av vikten på en våg. Jag gillar potatis och beasås , och choklad och ja, livet. Är rättså ångestfri och tycker att kropp och vikt är rätt odramatiskt. Men jag är fullt medveten om att det inte är så för alla. Men i min värld, så är jag lika mycket värd som människa oavsett om vågen visar 50 eller 70kg. Att jobba med människor och kroppar har gjort så att jag sällan lägger en värdering i hur en kropp ser ut. Det är muskler, fett och skelett som ska utföra rörelser, typ.

Det jag tänker på just nu, är att jag känner mig himla tung i kroppen. Tung och mjuk. Och jag inbillar mig att löpningen skulle gå bättre om jag tappade några kilo. Det handlar ju inte enbart om exakta siffror på en våg, men det är ändå svårt att komma ifrån att ju mer man väger, ju mer kilo är det att springa runt med. Jag förstår ju att allt inte hänger på vikten, det är ju inte så att jag kommer dra milen på 50min om jag går ner några kilo. Men just nu känner jag att jag nog skulle må bättre av att bli lite lättare i kroppen.

Har ni några egna erfarenheter av detta med vikt vs prestation i löpningen?
Eller så kan vi väl bara snacka om varför det känns så himla ängsligt att snacka om detta?

 

Annonser

11 reaktioner till “Viktsnack och sånt

 1. Rätt känsligt ämne, ja. Men väldigt viktigt att prata om ändå. På ett som du säger, odramatiskt sätt. Jag känner igen mig i det du skriver.. Bara man gör saker för sin egna skull och ingen annans.

  Gilla

 2. Du skriver ”löpningen skulle gå bättre”. Vad menar du med bättre? Om du menar en bättre tid per kilometer så javisst – en lägre vikt kan nog hjälpa. Jag har funderat på samma sak och återkommer hela tiden till definitionen av bättre; till varför jag springer.

  Gilla

  1. Med bättre (i efterhand kanske konstigt ordval) så menar jag dels att det går snabbare, men framför allt att det ska kännas lättare. Löpningen är mer än bara snabba tider för mig (hoppas det framgår i övrigt här i bloggen) men samtidigt har jag mål som jag strävar efter för att jag tycker det är kul! 🙂

   Gilla

   1. Min kommentar är nog ett uttryck för min frustration över hur mkt det skrivs och pratas om tider hit och dit. Många verkar definiera en ”bra” löprunda utifrån tempot och hur långt man sprang. Det är så lätt att påverkas av allt prat om tider att man lätt glömmer bort varför man överhuvudtaget springer. Är övertygad om att de flesta huvudsakligen springer av andra anledningen än tiden. Sorry – jag kanske hamnade på ett sidospår 🙂

    Tror du inte att en bra löpteknik och starka muskler kan få en att känna sig starkare och snabbare? Såklart en lägre vikt kan hjälpa till men är det värt det? Ja, det är ett känsligt ämne av väldigt många anledningar. Jag känner inte dig – men blir direkt orolig när någon som är helt normalviktig och dessutom vältränad och stark (det intrycket har jag iaf av din kropp) funderar på att kanske gå ner i vikt. Det är ju så lätt att ”fastna” i en viktkarusell.

    Förresten – vi bor nära varandra! Jag bor i Helsingborg 🙂

    Gilla

    1. Jag förstår dig Sara! Så har jag också känt, och ibland har jag känt mig stressad och frustrerad av att prata med folk som bara definierar ”en bra löpare” efter hur snabb man är. Det känns rätt trångsynt. Däremot tycker jag att det är upp till var och en hur man väljer att lägga sitt fokus. Jag försöker bry mig så lite som möjligt om andra och lägga fokus på det jag tycker är kul istället 🙂
     Jag tror absolut att en bra löpteknik och starkare muskler kan få en att känna sig snabbare. Jag har övat löpteknik mer än vanligt de senaste månaderna och i vintras försökte jag bygga upp styrka i gymmet – och det är ju absolut en bra grund att stå på, men just nu funderar jag bara kring det här med om vikten påverkar känslan och prestationen och hur mycket i så fall.
     Jag tänkte att skriva fler inlägg om detta senare och utveckla mina tankegångar 🙂

     Och KUL med en Helsingborgare här ju 😀

     Gilla

 3. Om din tanke istället hade varit:” – Jag skulle behöva lägga på mig ett par kilo för att bli bättre på min sport” skulle det då varit ett lika känsligt ämne??
  Bara en fundering alltså, är det vikt i sig som är känsligt eller är det just viktnedgång (hos annars normalviktiga personer) som är det känsliga?

  Jag förstår helt klart ditt resonemang även om jag noggrant skulle väga för och nackdelar med en eventuell viktnedgång för löpningens skull. Jag menar att tappa ett par kilo är ju ofta faktiskt betydligt lättare sagt än gjort. Kanske kräver det så mycket energi av dig att du inte kan upprätthålla träningen mot dina mål ändå…Vad är du vinsten?

  Väldigt intressant ämne. Jag vill höra mer…

  Gilla

  1. Det undrar jag också! För att gå ner i vikt känns generellt mer känsligt än att sträva efter att gå upp i vikt. För precis som du säger så handlar det för mig inte om ”samhällets ideal” utan för prestationens skull.
   Jag har också funderat på om en viktnedgång istället kan påverka negativt – att inge ha samma ork och därmed sänka prestationen istället. Det tål verkligen att tänkas på, och antagligen får man prova sig fram lite och känna efter. Jag tycker också det är väldigt intressant ämne, på många olika plan!

   Gilla

 4. Jag springer inte men känns ju logiskt att det ska bli lättare att springa om du har x antal kilo mindre att släpa runt på. Dock kan det nog som ni är inne på ev påverka negativt om du inte får i dig tillräckligt med energi för att orka springa så långt/fort som du vill.

  Vet inte hur mycket sötsaker du äter i dagsläget men kan det vara så att du kan tappa vikt om du utesluter lite av sötsakerna du äter? Kanske bara äta fika/ dricka alkohol på helgen?

  Gilla

  1. Ja,och just det vill jag ju intre riskera – jag kommer inte springa runt och känna mig orkeslös och slö, då är det såklart inte värt det.
   Precis som du säger så handlar ju mycket om vilket utgångsläge man har. I nuläget äter jag allt jag känner för. Det enda jag kommer göra för att aktivt försöka tappa något kilo är att äta mindre socker/onyttigt och äta helt vanlig mat på regelbundna tider. Inget konstigare än så. Och då tror jag också man får i sig det som kroppen behöver = håller sig kry och glad också! 🙂

   Gilla

 5. Pingback: Listan om 2016 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.