Saker att vara nyfiken på

Igår satt jag och funderade lite över min löpning (obs. ej särskilt ovanligt!). Jag tänkte på hur extremt mycket jag tycker om löpningen nu jämfört med innan, och då tyckte jag inte ens illa om löpning innan. Nu för tiden kan jag liksom stå på jobbet och bli helt jävla pirrig av tanken på att jag ska få ut och springa senare. Jag fantiserar om vilka intervaller jag ska springa, nya rundor att snitsla ihop, hur mitt löpsteg kan utvecklas ännu mer eller vilka lopp jag vill springa framöver. Vilken jäkla tillfredsställelse det är att ha en hobby som man kan snöa in sig på totalt!

Och så kan jag inte låta bli att fundera kring det här med vad som styr ens lust och intresse. Det är ändå himla märkligt hur man vid vissa perioder i livet kan gå igång totalt på en sak, för att i en annan period inte känna något alls för det. För ett par år sedan var jag nykär i styrketräningen och tyckte att löpning var helt onödigt. Jag kunde för mitt liv inte förstå hur folk kunde orka springa längre än milen. Vilka galningar! Och de idioter som gav sig på triathlon då? Vad höll dom på med egentligen?

Och så sitter jag här idag – med landsvägscykel och fula cykelskor, baddräkt och simglasögon och två sprungna halvmaror i ryggen och även två starter i triathlon.

Det handlar säkert om mognad, och att man vågar öppna upp och testa nya saker. Därför blir jag så hemskt nyfiken på vad jag kan tänkas göra om några år, som jag idag absolut inte ens kan föreställa mig. Blir det Vasalopp? UltraMarathon? Pilkastning? Boule? Kaninhoppning? Ja, lite så känns det ibland när jag tänker tillbaka på hur jag tänkte förr och hur det ser ut idag.

Jag tänkte därför på grejer som jag på riktigt är nyfiken på. Saker som jag liksom känner i magen att jag verkligen skulle vilja testa på för skojs skull, men inte riktigt orkar ta tag i på riktigt. Det blev följande lista:

 • Friidrott
 • Orientering
 • Simning

Finns det organiserad vuxenfriidrottsträning? Alltså, för nybörjare? (Ja, det finns säkerligen, men inte här, om jag inte organiserar ihop det själv. Jobbigt) När jag var liten tävlade jag i friidrott och tränade i flera år. Längd, höjd och 60m var mina grenar, men jag hade även klubbrekord på 500m år 2001 och när jag var tio vann jag en tävling i Helsingborg och blev nordvästra Skånes snabbaste 10-åring på 60m. Ååååkej. Man kan inte leva på gamla meriter. Men ibland känner jag bara för att testa att hoppa höjd eller längd? Känner sån längtan. Kan kroppen det fortfarande??

Och orientering har jag nog alltid haft någon väldigt hemlig fascination för. Det grundar sig nog i att jag gillar kartor och har bra lokalsinne. Och att det är kul att springa i skogen. Och att det verkar så himla jordnära människor som sysslar med det. Myspys.

Och så simningen. Jag har länge levt med sanningen om att jag är dålig på att simma. Jag hatar ju som sagt att bli blöt, och simma har alltid varit så jobbigt. Men så var jag ju tvungen att testa det ”på riktigt” för två år sedan, och jag lärde mig TYP att crawla på en kvart. Jag är absolut inte bra, jag kan ingenting. Men på något sätt så bara känner jag i magen att det finns POTENTIAL. Och det är skitkul att glida fram i vattnet och ha det helt tyst omkring sig.

Okej, jag ser ett mönster här. Att vara bra (tro sig vara bra) på något = kul.
Är man så enkel? Mmm, så är det nog. Det är ju inte kul att vara kass. Men ibland kan saker vara kul trots det. Ah, skitsamma.

Har ni något som ni är riktigt nyfikna på och skulle vilja testa på? (om inte-borde-skulle-kunde)

IMG_7719– Bild från tiden då löpning kändes överflödigt!

Annonser

3 reaktioner till “Saker att vara nyfiken på

 1. Jag älskade orientering i skolan, men sedan dess hade jag inte orienterat något alls förrän förra våren då jag och dottern gick en nybörjarkurs i orientering här hemmaomkring. Det var jätteroligt! Hon blev tyvärr inte särskilt biten, men jag har fastnat för sån där orientering man kan göra å egen hand – Naturpasset. Hur kul som helst!

  Gilla

 2. Ååh, jag är nyfiken på en massa grejer. Jag vill testa triathlon, men simningen är det som skrämmer mig. Jag kan ju simma, men tja, det är en egen teknik… Sen vill jag spela tennis.
  Som barn sysslade jag mycket med gymnastik och det skulle vara kul att pröva på igen. Och innebandy. Och dans. Och yoga. och…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.