Skosnacket!

Förra söndagen, innan vi drog iväg på vår vandring, hängde vi i Östersund. Vi hade en dag att slå ihjäl så vi stack ut och sprang. Jag tog inte med mig mina vanliga löparskor, utan tänkte att jag ju kunde springa i mina Adidas Boost som jag hade med mig som extra skor till vandringen. Jag sprang i dom tidigare i våras, men sedan dess har dom stått oanvända.

Jag fattar nu varför.

Det gick ju inte att springa med dom?! Från ingenstans hade jag bedrövlig teknik, fotisättningen var så tung, skorna var så mjuka, men ändå kunde jag liksom inte känna marken. Och det var tokjobbigt. Pulsen drog iväg och känslan av att inte ta mig framåt var så otroligt frustrerande.

Tänk vad saker och ting kan ändras! Jag sprang ju i mina Adidas Boost hela förra året, och visst, allt var ju mycket jobbigare med löpningen då, men att det skulle kännas så här extremt att gå tillbaka till sina gamla skor?! Och att skorna kan ha så stor betydelse.. Men jag antar att allt slit med att ändra löpsteget gett resultat. Jag landar inte lika tungt längre, och börjar komma fram mer och mer på mellanfoten. Förändringen sker ju sakta så det är väl därför man inte märker det så tydligt. Det enda jag vet är att allt känns så mycket lättare nu. Jag springer med lägre energiåtgång än tidigare.

Jag har köpt ganska många löparskor de senaste åren, och jag har verkligen velat testa mig fram. Det jag kommit fram till är att jag inte alls trivs i tunga och klumpiga skor (som mina Asics GT) eller för mjuka (Adidas Boost). Nikes skor faller mig inte riktigt i smaken, av någon anledning. Och mina New Balance Zante och wrc1600 är darlings, typ. Som tur är är både Asics och Adidas snygga att ha till vardags, så även om dom inte får vara med på löprundorna fyller dom en annan funktion.

Fötter är skitkul. Precis som att nörda löpteknik och mekanik.
Jag älskar att snacka löpskor och höra om andras favoriter. Bara för att en springer som en gud med barfotaskor så är det ju inte lösningen för en annan. Vi springer alla olika, har olika stilar och teknik (och smak!).
Vilka skor funkar skitbra på dig, och vilka är helt värdelösa på dina fötter? (Eller för fula för att få komma in i din garderob?)

Här har ni mina favoriter; New Balance Fresh Foam Zante 1980
6mm drop, ganska lätta och nätta. Dämpade utan att bli svampiga eller klumpiga på foten. Det jag gillar är att jag känner marken under mig utan att det för den sakens skull är barfotaskor.

img_5545

Annonser

2 reaktioner till “Skosnacket!

  1. Det är sjukt intressant med skor. Soucouny Kinvara är skon jag älskar men som mina fötter inte gillar i längden. Men de funkar fint till de kortare passen. Annars är asics kayano den som funkar bäst just nu… 🙂 Men dina superskor verkar onekligen vara grymma, likaså du 🙂

    Gilla

  2. Så intressant inlägg! Skor är så superviktigt och svårt. Jag önskar jag kunde säga vad min bästa löparskor är men det känns som ett helt liv sedan jag sprang så jag får hålla mig till att berätta att jag sprang som allra snabbast i Nike free run 3.0 då det begav sig. Älskade dem!
    När jag får börja springa igen ska jag ge mig tusan på att hitta ett par långdistans skor som mina fötter kan trivas i under längre turer. Ska bli spännande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.