Vändningen och misstankarna

Hej och hå alltså! Fastän löpningen känts jobbig på senaste tiden har jag inte tänkt ge upp, och igår var jag ute på en solig kvällsrunda med tusenmetersintervaller.

Jag har funderat otroligt mycket över senaste tidens känsla i löpningen. Det går tungt av någon anledning. Speciellt distanspassen. 5.30-tempo känns ungefär lika jobbigt som 4.50-tempo. Ej logiskt. Malin kommenterade under föregående inlägg om eventuellt lågt järnvärde, och jag har också tänkt i dom banorna. Jag har också tänkt att halvmaran tog mer på krafterna än vad jag själv fattade, och det i kombination att börja jobba efter semestern kanske bara var lite mycket för kroppen? Kanske har kroppen någon annan brist? Jag har också tänkt på det rent fysiska och biomekaniska i löpningen. Hur känns fotisättning, höftens position osv? Och så har jag tänkt på det mentala. Skallen, pannbenet, och det faktum att jag varje år får milda höstdepressioner och tycker att livet tappar mening när sommaren är slut.

Allt detta kan ju påverka löpningen, och känslan i löpningen. Ändå har jag inte kunnat komma fram till någon vettig förklaring. Så jag bestämde mig för att bara vara snäll, sänka kraven lite, och inte fundera för mycket. Tänkte att distanspassen är ju det som känts jobbigast, så då kan man ju försöka göra dom annorlunda. En får ju inte vara dum! Så igår sprang jag en runda uppdelat på tusenmeter löpning varvat med 2 minuter gångvila. Jag tänkte att tusingarna skulle gå i 5.00-tempo (eller rättare sagt; känslan av att springa i det tempot). Inga maxade intervaller alltså. När klockan är inställd på timer kan jag inte se vilket tempo jag springer i, så jag fick springa på känsla, och det är ju både bra och kul. Alla tider låg en bit under det planerade tempot och det härliga var att kroppen bara kändes piggare och piggare ju längre in i passet jag kom. Jag avslutade passet med en bra känsla och var nöjd med att kroppen ändå snällt ställer upp på det jag ber om. Här kan ni nyfikna kika på tiderna.

Under passets gång kunde jag även känna och sätta fingret på det som kändes jobbigt i kroppen, nämligen andningen. Jag brukar inte uppleva mig särskilt andfådd när jag springer. Andningen brukar vara lugn med undantag vid tuffare intervaller såklart. Nu flåsade jag som en jäkla hund. Till en början fick jag lite panik över det, men efter en stund tänkte jag bara; men skitsamma, jag får väl flåsa på hur mycket jag vill. Och efterhand släppte det lite, i alla fall mentalt.

I och med att andningen är det som känns tufft, så låter det kanske mest rimligt med lågt järnvärde. Nu har jag inte läst på om detta på länge, men visst har det med röda blodkroppar att göra, och det som ska transportera runt syret till musklerna? Jag har haft brist på både B12 och järn tidigare, men då var känslan mycket mer påtaglig och jag tokdäckade i soffan mitt på dagen och orkade ingenting. Denna gång kanske jag känner av det lite tidigare..

Har ni någon gång varit med om att plötsligt bli mycket mer andfådd vid löpning? Eller har ni några teorier?  

 

Annonser

2 reaktioner till “Vändningen och misstankarna

  1. Jag tycker alltid att jag flåsar…. Har inte kollat järnvärdet på väldigt länge och har ingen aning om hur det ser ut, men då jag är pigg i övrigt tänker jag att det är ok. Men det är klart det påverkar om järnet är lågt då det har syretransporten att göra. Du kanske borde kolla upp?

    Gilla

    1. Inte jag heller, och jag har genom åren blivit så jäkla trött på ”min” VC så jag drar mig för att gå dit. Jag känner ju mig också pigg i övrigt så det kanske inte alls är det ändå? Jag brukar andas tyst och lugnt när jag springer i vanliga fall men nu är det markant skillnad. Känner mig som en hund som flåsar! haha

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.